Tolerància vs. Homofòbia

Homofobia

Darrera un discriminador hi sol haver una manca d’acceptació d’un mateix.

Entenem per homofòbia la discriminació contra homes i dones homosexuals. Actualment a Espanya el 81-90% de la població accepta als homosexuals. Tot i això, molts homosexuals es senten discriminats a les escoles; reben insults pels passadissos, mirades de rebuig… discriminacions que són fruit dels prejudicis de la societat.

En general, a les escoles sempre s’ha discriminat a persones que es consideren diferents: si algú és gros, baixet, si té pigues, grans… sense pensar si realment pot arribar a ser un amic o amiga. Tot i que a mesura que s’arriba a l’adolescència alguns prejudicis s’atenuen, d’altres s’agreugen derivant, a vegades, en assetjament (bulling).

L’homosexualitat a l’adolescència és complicada. Normalment es descobreix l’atracció cap al mateix sexe de ben petit, tanmateix els joves homosexuals triguen força a fer públiques les seves preferències per por a què la majoria dels seus companys els trobin diferents i els discriminin. De fet, no cal declarar-se homosexual per rebre discriminacions: el sol fet de ser efeminat, malgrat ser heterosexual, pot ser motiu de discriminació.

El rebuig envers els companys, al cap i a la fi, no és més que el resultat d’una actitud profundament immadura. Darrere d’una actitud intolerant hi trobem persones que no s’accepten a sí mateixes i que necessiten atacar a d’altres persones per a reafirmar-se.

Tothom ha de poder expressar-se lliurement, una orientació sexual no ens pot allunyar d’una persona. Una solució ja valorada és parlar-ne a classes de ciutadania o ètica. Quan els temes tabú es tracten amb normalitat, deixen de ser tabú.

ALBERT GRIS i JOAN CASTILLA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *