Cal replantejar el nostre model alimentari

“Hauríem de prescindir totalment del “fast food“, ja que pot ser més econòmic, però acaba sortint car per al medi ambient.”

 

El passat 4 de desembre se’ns va donar l’oportunitat, des del departament de biologia de Batxillerat, d’assistir a una conferència a l’Institut de Ciències del Mar realitzada pel Dr. Tilman, Premi Margalef 2014. Aquest premi atorga un reconeixement a les persones que s’han distingit excepcionalment en el camp de l’ecologia. En aquest cas, al Dr. Tilman se l’ha guardonat pel seu estudi durant 10 anys en l’àmbit de l’agricultura, els biocombustibles i la importància dels ecosistemes naturals i la preservació de les seves espècies.

model-alimentari

El Dr. Tilman es va centrar fonamentalment en el seu últim estudi sobre com fer que l’agricultura sigui sostenible, i que el procés d’elaboració del que mengem tingui el menor impacte possible en els ecosistemes naturals. Ens va semblar que el que explicava ens tocava molt de prop, ja que cada dia consumim productes alimentaris, però no ens preocupem gaire de la seva procedència. És per això que ens va sobtar que digués que la major part de productes agrícoles que es produeixen van destinats a alimentar el bestiar per a després obtenir carn i derivats, i això produeix una despesa de recursos naturals que es podrien aprofitar per alimentar directament a la població. A més, a vegades ens fixem en què el producte sigui local, perquè tenim la percepció que el transport genera molta contaminació, però la realitat és que la producció agrícola en massa i el manteniment del bestiar és molt més contaminant que el transport. Per tant, ell proposa una dieta a base de productes agrícoles com a millor opció, i com a alternativa, afegir peix a aquesta dieta, per obtenir les quantitats essencials de proteïna. També va remarcar que hauríem de prescindir totalment del “fast food”, ja que pot ser més econòmic, però acaba sortint car per al medi ambient.

Per altra banda, va explicar una altra part del seu projecte, que es focalitzava en la importància de la biodiversitat d’espècies en cada ecosistema, ja que davant de canvis en l’ambient, sortirà beneficiada una espècie o una altra segons les seves característiques, i així a mida que es produeixen canvis ambientals, les espècies s’equilibren les unes amb les altres. Molts d’aquests canvis els provoquem els éssers humans, i si generem un impacte molt gran sobre el medi ambient, podem causar l’extinció de les espècies d’un ecosistema sencer.

Aquesta conferència ens ha fet reflexionar sobre el model alimentari que tenim en el món desenvolupat, i en la importància d’una dieta equilibrada, no només a nivell personal, sinó també a nivell mediambiental.

Finalment, ens agradaria acabar amb una frase que va dir el doctor i que ens va semblar molt inspiradora: “Choose as a job something you like and enjoy what you do. If so, you could do very important discoveries. Science is a fun job to try to find answers and to care about the world you are living in”.

 

JÚLIA ALCÀCER, ANA FOSSAS i CARLA RODRÍGUEZ 2 BAT

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *