“La Escuela popular de instructores de guerra” – 120 Anys

Enguany l’Escola Pia de Sarrià celebra els seus 120 anys d’història. Per aquest motiu, el dia 26 de novembre tindrà lloc un acte institucional amb la presència de l’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i altres autoritats.

S’instal·larà al vestíbul de l’escola una exposició per a repassar l’evolució del nostre centre. El comissari de l’exposició és el professor Miquel Puig.

També es presentaran dos documentals realitzats pels alumnes d’audiovisuals de 2n de batxillerat. Un d’ells repassarà la història de l’escola a través d’imatges d’arxiu i l’altre recollirà els testimonis d’antics professors i alumnes que reviuran les experiències viscudes.

 

Al llarg del anys, l’escola ha canviat molt. S’ha adaptat als nous temps i a les circumstàncies de cada moment. Però cap canvi ha estat tan radical com el que es veure obligat a viure l’any 1937.

El nostre país va patir una dura guerra civil que va durar tres anys (1936-1939); durant els quals molts es van allistar per anar a lluitar en unes condicions tan extremes que, veient les nombroses baixes, les autoritats aviat van haver de pensar com substituir els soldats caiguts.

 

120 Anys Escola Pia

La fotografia de la portada de La Vanguardia del 24 de gener del 1937 és d’Agustí Centelles

El col·legi va haver de ser abandonat el juliol de 1936 per efecte de la revolució social que va esclatar com a reacció al cop d’estat de les dretes. Va ser confiscat per la Generalitat, la qual el destinà primer a residència escolar. Després, a l’octubre, passà a ser Escola Popular d’Instructors de Guerra de la regió catalana. S’hi formaven estrategs, genets, auxiliars d’infermeria, soldats d’infanteria i, evidentment, a futurs instructors militars. La llengua i les matemàtiques van deixar pas al tir, el coneixement i anàlisi de terreny, primers auxilis, construcció de trinxeres …

A més de la seva funció com a espai de tir, el pati central també servia d’escenari per a les desfilades diàries que formaven part de la instrucció militar i per als homenatges als “herois de guerra” quan se’ls condecorava.

A part d’haver-se convertit en una acadèmia militar, a la nostra escola hi havia una important oficina d’administració que s’utilitzava com a centre de comunicacions entre Barcelona i la perifèria.

Per tot plegat, La Vanguardia va decidir publicar a la portada del dia 24 de gener del 1937 aquesta fotografia amb un contrapicat d’un soldat i la torre del col·legi. Al peu hi diu: “El edificio en que se encuentra instalada la Escuela Popular de Instructores de Guerra, en donde reciben enseñanza los futuros oficiales del Ejército del Pueblo”.

Acabada la guerra, la propietat de l’edifici fou retornada als escolapis i aquests feren de nou el que sempre havien fet, educar els nois. La història de l’Escola Popular d’Instructors de Guerra forma part de la història de l’edifici, però en cap cas, com apunta el professor Miquel Puig, forma part de la història de l’Escola Pia de Sarrià.

JORDI ANGLADA 2 BAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *